TVA-ul nu se va aplica pentru tranzactiile bitcoin

Operatiunile cu bitcoin ar putea fi scuzate de TVA conform unei delcaratii date de Curtea Europeana de Justie in cursul zilei de vineri.

Aducand in discutie exceptiile deja existente pentru tranzactionarea de monede si bani, incluse deja in unele directive ce au in vedere TVA-ul, Juliane Kokott a adus in atentia comisiei necesitatea adaugarii tranzactiilor cu bitcoin in randul celor ce nu sunt supuse taxelor pentru vanzare si cumparare. Ea a amintit ca, desi bitcoin nu este o valuta din punct de vedere legal, moneda este o forma de bani fie ei si virtuali.

Juliane_Kokott_535

Kokott a spus:

Propun Curtii sa voteze ca operatiunile cu bitcoin sa se supuna paragarfului 1, sectiunea 135 a directivei privind TVA-ul

Oficialii suedezi ce se ocupa de taxare au intrebat Curtea daca va reanaliza cererea pornita in luna iunie. In acelasi timp oficiul pentru taxe suedez a reamintit ca scutirea de taxe a bitcoin in tara nordica a dus la o disputa intre autoritatea financiara si un operator bitcoin Suedez.

Decizii la nivelul statelor membre

Publicarea opiniei Curtii Europene vine dupa ce mai multe state europene au scutit bitcoin de orice fel de taxa pe valoarea adaugata.

Anul trecut Autoritatea Financiara Publica Belgiana a trimis o notificare prin care anunta ca anumite monede digitale vor fi scutite de TVA.

Comunitatea bitcoin din Spania a avut partea de aceeasi veste buna atunci cand moneda a fost declarata ca netaxabila. Un purtator de cuvant al ministerului spaniol a declarat ca moneda nu a fost niciodata taxata, dar acest comunicat clarifica orice slaba interpretare a legii curente.

Luna trecuta, Elvetia s-a alaturat si ea tarilor care nu taxeaza operatiunile cu Bitcoin.

Nu toate tarile europene sunt insa de acord cu practicile ce elimina taxarea monedei. In Decembrie, Estonia a ales sa aplice TVA normal pentru toate schimburile de bitcoin chiar peste comisionul si taxele de tranzactionare normale ale operatiunilor.

Comments (No)

Lasa un raspuns