Care sunt cele mai bune portofele Bitcoin si de ce ai avea nevoie de un astfel de portofel. Daca deja ai consultat locurile de unde poti cumpara bitcoin sau ai deja bitcoin in posesie trebuie sa stii cum sa il pastrezi in siguranta. Vom lista aici cele mai importante si recunoscute portofele de bitcoin online, offline si fizice. Fii cu ochii pe acest ghid deoarece va fi updatat constant.

Ce este un portofel Bitcoin

Portofelele pentru Bitcoin contin cheile private de care ai nevoie pentru a accesa o adresa si a cheltuii din fonduri. Ele vin in diferite forme, pentru diferite tipuri de dispozitive. Le poti avea chiar si in format fizic sub forma unor stick-uri usb complexe sau chiar pe hartie fara a folosi un computer. Desigur, este foarte important sa ai un portofel Bitcoin securizat si sa pastrezi copii ale portofelului tau si in alte parti.

Tehnic vorbind, nu iti stochezi proprii bitcoins intr-un portofel. Ceea ce posezi sunt chei digitale folosite pentru a accesa adresa ta publica si a semna tranzactii. Aceasta informatie este stocata intr-un portofel bitcoin.

Portofelele de bitcoin vin intr-o varietate de forme.

Sunt cinci tipuri clasice: Desktop, Aplicatii pentru Mobil, Portofele Web, Portofel de Hartie si Portofele Hardware.

Iata care sunt cele mai bune din fiecare categorie:

Portofelul Desktop

Cel mai recunoscut portofel desktop este clientul original Bitcoin Core. Daca l-ai instalat atunci ai deja un portofel unde poti primi si de unde poti trimite bitcoin. De asemenea ajuti la consolidarea retelei bitcoin actionand ca un releu de tranzactii. Din pacate acest portofel nu are prea multe optiuni si este destul de incet.

Armory este unul dintre cele mai mature portofele bitcoin, cu functii de securitate si anonimitate. Toate optiunile oferite pot sa fie prea mult pentru unii utilizatori mai noi.

Electrum cel mai popular portofel bitcoin pentru Desktop datorita usurintei de utilizare si a vitezei sporite. In plus ofera optiuni utile precum conectarea prin Tor, portofele cu semnatura multipla si chiar recunoasterea portofelelor hardware direct din aplicatie.

MultiBit HD este un portofel rapid si minimalist cu suport hardware pentru Trezor si KeepKey.

Portofele Bitcoin pentru Mobil

Portofelele pentru desktop sunt foarte utile atunci cand esti acasa sau ai laptopul cu tine, dar ce te faci cand vei fi in situatia in care trebuie sa realizezi o tranzactie bitcoin prin telefon? Aici intervine un portofel mobil. Folosit ca o aplicatie pe telefonul tau, portofelul poate stoca cheile private ale adresei tale si te ajuta sa semnezi tranzactii direct de pe mobil.

O caracteristica destul de comuna a portofelelor pentru mobil este ca nu sunt programe bitcoin intregi. Un program bitcoin trebuie sa descarce tot blockchain-ul, cativa Gygabites de date. In schimb aplicatiile pentru mobil descarca o mica parte a blockchain-ului pe care o verifica de la cateva surse de incredere si noduri din retea.

Printre portofelele pe care le poti folosi sunt Bitcoinwallet, Mycelium, Xapo sau Blockchain toate pentru Android.

La aparitia aplicatilor pentru iOs Apple s-a opus publicarii lor in app store, Coinbase si Blcokchain avand aplicatile scoase de pe piata in Noiemrie 2013 respectiv Februarie 2014. Dupa o scurta pauza, in Iulie 2014 portofelele bitcoin au reinceput sa apara in iOS store si acum toti marii furnizori de portofele online au o aplicatie pe care o puteti folosi.

Portofele Bitcoin online (Hot wallets)

Portofelele online iti stocheaza cheia privata online, pe un computer controlat de o companie care o ofera serviciul. Asta inseamna ca nu esti in control total al fondurilor tale.

Daca vrei sa stochezi sume mici, portofelele online sunt probabil cele mai usor de folosit si cele mai rapide. In schimb, daca sumele pe care le vei depozita sunt mai mari decat ti-ai permite sa pierzi fara sa iti strici ziua atunci iti recomandam sa te indrepti spre portofelele hardware.

Un avantaj major al unui portofel online este ca il poti accesa de oriunde, indiferent de dispozitivul pe care il folosesti. Totdata exista si un risc in a-ti tine cheile bitcoin pe un alt computer: accesul tau la portofel depinde de website-ul unde l-ai creat.

Cele mai bune portofele bitcoin online in momentul de fata sunt:

Bitgo

Coinapult

Coin.space

Green Address (cel mai sigur dintre portofelele online – Fiind o extensie de browser cheile tale private sunt intotdeauna pe computerul tau si nu tranziteaza internetul, deci nu exista riscul de a fi furate in mediul online)

Portofele Bitcoin Hardware (Cold storage)

Portofelele hardware sunt foarte limitate la numar pentru moment. Aceste dispozitive iti pot tine cheile private electronic si te pot ajuta sa faci tranzactii.

Sunt cea mai buna optiune daca esti hotarat sa iti stochezi monedele virtuale intr-un mod cat mai sigur cu putinta.

Cele mai populare portofele bitcoin hardware sunt:

Intrebari frecvente

Raspundem la unele dintre cele mai frecvente intrebari despre un portofel bitcoin primite in ultima perioada

Cat de sigur este un portofel bitcoin?

Depinde de cat de bine il faci sa fie. Cheile private sunt stocate in portofelul tau si sunt singurele care iti dau acces la adresa ta bitcoin. Daca le pierzi, iti pierzi bitcoini. Aceste chei sunt in siguranta atat timp cat nu le pierzi si nimeni altcineva nu le poate accesa.

Este un portofel de bitcoin anonim?

Pe de o parte bitcoin este o moneda complet anonima, pe de alta parte este complet transparenta si analizabila. Din aceasta cauza bitcoin este de multe ori numita pseudoanonima. Poti folosi niste pasi simple pentru a nu-ti lega identitatea de bitcoinul pe care il folosesti.

  1. Incearca sa nu iti transmiti datele personale atunci cand vrei sa achizitionezi bitcoin. Asta inseamna sa nu cumperi de pe piete ce necesita copii dupa buletin sau pasaport. Gaseste oameni cu care sa schimbi bani cash pentru bitcoin sau foloseste exchange-uri care iti permit sa fi cat de cat privat
  2. Nu folosi adresa personala de mail pentru contul portofelului tau electronic sau nu folosi un portofel electronic deloc daca vrei sa ramai anonim.
  3. Foloseste mai multe portofele pentru a trimite sume mari divizate in sume mici.
  4. Incearca sa iti creezi portofelul doar prin Tor (vezi Electrum) si sa il folosesti doar conectandu-te prin Tor.

Cum pot sa-mi securizez portofelul Bitcoin?

Sunt cateva metoda prin care iti poti face portofelul bitcoin sa fie aproape impenetrabil

Cripteaza orice portofel de Bitcoin

Primul pas spre a-ti proteja portofelul este sa-l criptezi folosind o parola foarte sigura. Aceasta face ca portofelul tau sa fie sigur impotriva atacurilor exterioare. Daca esti in situatia in care computerul personal ti-a fost infectat atunci atacatorii ar putea sa-ti stocheze apasarile de taste printr-un keylogger si sa-ti afle astfel parola. Din acest motiv asigura-te ca folosesti o parola unica pentru portofelul tau.

 

Creaza un back up

Daca ai cheile private stocate intr-un portofel pe care il pierzi sau caruia ii uiti parola atunci cheile tale sunt pierdute pentru totdeauna. Back up-ul portofelului tau face ca acest lucru sa fie evitat.

Foloseste semnaturi multiple (multisig)

Numarul serviciilor care accepta multisig este in crestere. Portofelele cu semnatura multipla permit mai multor terti sa garanteze autenticitatea cheilor tale. Cand cineva doreste sa foloseasca fonduri din portofelul tau, vor avea nevoie de confirmari multiple (din partea ta sau a celor destinati sa-ti protejeze semnatura). Numarul de semnaturi este definit atunci cand iti creezi portofelul.

Din vreme ce mai multe semnaturi sunt folosite pentru ca fondurile sa poata fi accesate, aceste semnaturi pot veni de la partenerul de afaceri, de la o persoana apropaiata sau chiar de la tine prin autentificare in mai multe medii sau pe mai multe dispozitive.

Creaza un portofel offline

Daca esti prea neincrezator in a-ti stoca bitcoinul online atunci iti poti stoca cheile digitale offline, in format fizic. Cold storage sau stocarea fizica presupune transpunerea cheilor digitale in format fizic pentru a fi departe de hackeri si alte entitati care ti-ar putea accesa fraudulos contul.

Este o idee buna sa-ti pastrezi marea majoritate a bitcoin in format fizic si sa transferi doar o mica parte pe care vrei sa o folosesti intr-un portofel online sau hot wallet. In acest fel, chiar daca ti-ai pierdut dispozitivul pe care aveai portofelul electronic, marea majoritatea a bitcoinurilor tale este in siguranta.