Mai este Bitcoin moneda viitorului?

Urmatorul pas in evolutia banilor
„O retea de incredere decentralizata”
Criptomoneda revolutionara
Puterea in mainile oamenilor

Moneda viitorului..

Acestea erau titlurile articolelor atunci cand Bitcoin a ajuns pentru prima data in atentia mass media. Ele arata cum comunitatea era pregatita sa accepte o moneda noua, alternativa, cu potential de folosire global.

Existau oare baze solide pentru aceste afirmatii? Suntem oare inca optimisti cand privim viitorul Bitcoin?

Haideti sa incercam sa raspundem acestor intrebari facand o paralela cu factorii sociali si economici, fara a ne pierde in detalii tehnice.

Ce ii trebuie Bitcoin pentru a fi privita cu adevarat ca „Bani”

In general un instrument poate fi clasificat ca bani daca serveste ca un mediu de schimb, o unitate de raspundere si o investitie cu valoare.

Bani care se tranzactioneaza

Mediul de schimb: Ar necesita ca moneda sa fie acceptata ca metoda de plata. Aceasta se traduce prin dorinta unui vanzator sa accepte Bitcoin pentru bunurile sau serviciile oferite stiind ca la randul sau altii ii vor accepta Bitcoin la schimb cu alte bunuri sau servicii.

La inceputuri, schimbul de bitcoin era limitat intre un mic grup de magazine online. Utilizarea sa a crescut semnificativ si a ajuns sa fie folosita din ce in ce mai mult de vanzatorii mainstream. Sunt multe avantaje si dezavantaje in folosirea bitcoin carora nu o sa ne adresam acum, dar este acceptata ca atare asadar putem spune ca intruneste aceasta cerinta a mediului de schimb.

Raspunderea

O unitate de raspundere: Unitatea de raspundere a Bitcoin este direct derivata din faptul ca este un mediu de schimb, din cauza efectului de cerere si oferta, bitcoin in schimbul de bunuri si servicii. Valorea de piata a Bitcoin este insa extrem de volatila, ceea ce face ca sustenabilitatea ei ca o unitate de raspundere sa fie pusa sub semnul intrebarii.

Practic, un produs care astazi costa 1 BTC ar putea costa maine 0.7 BTC din cauza fluctuatilor cursului de schimb. Pentru a evita aceasta problema multi comercianti afiseaza pretul produselor in moneda traditionala, iar pretul Bitcoin este determinat pe loc in functie de cursul de schimb la momentul respectiv.

Investitie in Bitcoin

Investitie cu valoare: Bitcoin serveste ca o investitie cu valoare in principal pentru investitiile speculative. Este tranzactionata zilnic pe majoritatea pietelor globale. Cum am mentionat anterior, valorea de piata este foarte volatila, acesta fiind efectul ce se resimte dupa aceasta tranzactionare intensiva.

Indiferent de dificultati, fie ele practice sau incluse in natura monedei, Bitcoin indeplineste conditiile generale pentru a putea fi privita ca „bani”.

Dar ce determina pretul Bitcoin si ce motiveaza cresterile sau scaderile din valoarea sa de piata?

Factori traditionali care influenteaza stabilitatea monedei

Pietele care afecteaza Bitcoin

Monedele clasice sunt influentate de anumiti factori ce pot determina cat de puternica sau slaba sunt. Sumar, acestia ar fi: Inflatia, Dobanda, Datoria publica, Contul curent al unei tari, Stabilitatea politica si economica si Rata de somaj.

Bitcoin este o criptomoneda decentralizata ce iti permite sa trimiti si sa primesti bani independent de o autoritate centrala si fara a trece printr-o piata de schimb sau vreun alt intermediar. Este destul de evident ca factorii ce sunt folositi in prezent pentru a grada calitatea unei monede nu vor ajuta pentru a determina acelasi lucru pentru Bitcoin.

Valorea Bitcoin nu este afectata de politici fiscale sau monetare si in contrast cu monedele actuale este total indiferenta de influente politice, guvernamentale sau alte conditionari monetare.

Privind factorii pe care i-am amintit, vedem ca principiile clasice dupa care se ghideaza monedele actuale nu se aplica si in cazul Bitcoin. In termeni simpli, Bitcoin este influentata de un principiu care ne-a guvernat existenta economica inca de la inceputul speciei noastra: Cerere si oferta. Acceptarea crescuta a monedei si totodata cererea in crestere sunt fortele ce imping valorea Bitcoin.

In afara cererii si ofertei mai sunt o sumedenie de factori ce au impact asupra valorii monedei digitale.

Crizele economice: Din cauza increderii tot mai scazute a populatiei in monedele clasice, crizele economice imping oamenii sa investeasca in valori alternative cum ar fi aurul sau Bitcoin. Un caz recent este cel petrecut in Grecia, unde criza acuta a adus un influx de capital in Bitcoin, crescandu-i astfel pretul.

Expunerea media: Este lesne de inteles ca odata cu abordarea acestui subiect pe marile canale de comunicare adoptarea monedei va creste, facand astfel valoarea sa creasca.

Bitcoinul pus la ciorap: O expresie de pe plaiurile mioritice care se aplica perfect in cazul criptomonedei Bitcoin. Cu cat exista mai multi Bitcoin minati, dar care nu sunt pusi in circulatie, cu atat cei ce exista deja in tranzit vor avea o valoarea crescuta. Acest fenomen este asemanator cu baza valorii aurului – faptul ca este o resursa finita si nu poate fi lesne obtinuta.

Interventia guvernamentala: Frica in crestere ca guvernele ar putea sa intervina prin reglementarea si legiferarea pietelor de Bitcoin face ca investitorii sa se retina de la a mai cumpara criptomoneda, lucru care ii poate afecta pretul.

Suna simplu? Inainte sa te hotaresti sa-ti convertesti banii in Bitcoin trebuie sa stii ca desi esti la doua clickuri distanta, ai nevoie o baza de cunostiinte si un simt analitic atunci cand te hotarasti cui sa-i incredintezi banii tai. Nu ti-ai depune banii la o banca deschisa ieri, nu ai cumpara online de la un magazin ce nu pare de incredere si nu ti-ai lasa banii pe masa afara la un restaurant.

Aceste principii sunt valabile si pentru Bitcoin, cu mentiunea ca odata instrainati, Bitcoinii nu mai pot fi recuperati. Pentru a se identifica majoritatii ca o alternativa stabila la monedele actuale, Bitcoin trebuie sa arate ca poate face fata acestor incercari.

Pretul Bitcoin Volatil

Increderea si volatilitatea: Cum am amintit in acest articol, BTC este printre cele mai volatile monede existente pe piata. Aceasta nesiguranta creaza neincredere printre investitori, neincredere ce atrage dupa sine un pret in scadere. Volatilitatea este conturata si de evenimente precum piete de schimb care se prabusesc sau brese de securitate si hackeri care fura portofele de bitcoin.

Unii experti sustin ca guvernele locale ar putea juca un rol in a stabiliza volatilitatea pretului prin reglementarea tehnologiilor sau prin tragerea la raspundere a celor ce profita cu ajutorul tranzactiilor frauduloase. Aici la Bitcoin News suntem de parere ca aceasta este departe de a fi o solutie ideala. De ce? Implicarea oricarei agentii centrale, fie guvern, stat sau alta entitate ar consemna scaderea increderii in fundamentele Bitcoin: Decentralizare, control total al utilizatorului si posibilitatea de a alege ce se intampla cu banii sai.

Viitorul Bitcoin

In opinia noastra singura modalitate prin care aceste probleme de incredere pot fi adresate este o educare temeinica a publicului vis-a-vis de tehnologia care sta in spatele Bitcoin. Astfel, cei ce isi doresc sa detina moneda ar trebui sa aiba o baza de cunostiinte in ceea ce priveste securitatea pe internet in general si modalitatea in care eco-sistemul Bitcoin functioneaza.

Este bine sa ai o imagine completa asupra ce este bitcoin, cum cumperi bitcoin si ce este un portofel bitcoin inainte de a te aventura in necunoscut si a te plange apoi ca ai avut o experienta neplacuta.

Bitcoin a dovedit ca tehnologia pe care se bazeaza – blockchain – este adevarata purtatoare de valoare a monedei. Odata adoptata si acceptata, beneficiile pe care moneda le poate avea sunt nelimitate.

Considerand ca volatilitatea si increderea in piete se va stabiliza odata cu dezvoltarea simtului tehnologic al utilizatorilor putem spune ca suntem optimisti in viitor, dar pana atunci un singur lucru este sigur: ne asteapta inca multe surprize

Comments (No)

Lasa un raspuns