Ce este bitcoin

Bitcoin este prima critpo moneda digitala (cryptocurrency) decentralizata, transparenta si relativ anonima. Ea a fost creata in jurul anului 2009 de un programator sub pseudonimul Satoshi Nakamoto.

Motivul inventarii Bitcoin a fost separarea transferului de bani de autoritatile centrale ce controleaza in prezent orice tranzactie financiara intre doua entitati: banci, guverne si orice alta terta parte interpusa intre cele doua (sau mai multe) entitati.

Care sunt principalele caracteristici ale Bitcoin?

Aminteam mai sus despre nevoie de decentralizare pe care o rezolva Bitcoin, dar sa ne amintim de ce a fost o nevoie initiala de „centralizare”. Raspunsul este simplu: nevoia unui arbitru de incredere intre doua entitati. Atunci cand se realizeaza o tranzactie financiara, aceasta terta parte executa si confirma tranzactiile, vegheaza si arbitreaza orice disputa intre parti si in zilele noastre, raporteaza toate activitatiile unei entitati de supraveghere.

Practic, Bitcoin scoate din schema acest element din mijloc prin puterea retelei si a confirmarilor date de aceasta. De fiecare data cand o tranzactie se efectueaza, participantii la retea confirma tranzactia respectiva prin natura ei transparenta. Se va sti mereu ce suma pleaca din ce portofel inspre ce portofel, dar niciodata public cine sunt detinatorii portofelelor.

Bitcoin este decentralizata

Reteaua Bitcoin nu este controlata de nicio autoritate centrala. Fiecare computer care mineaza bitcoin si proceseaza tranzactii face parte dintr-o retea in care toate componentele functioneaza impreuna. Aceasta inseamna, in teorie, ca nicio autoritate centrala nu poate sa se implice in politica monetara si sa o destabilizeze sau sa sustraga bitcoin din circulatie. Daca o parte a retelei cade, moneda va continua sa circule sustinuta de restul computerelor din retea.

Este usor de obtinut si detinut

Din cauza politicilor actuale ale lumii moderne, sa deschizi un cont la o institutie financiara (banca) conventionala poate fi un calvar. Verificari, birocartie, reverificari, limitari si clauze. Sa nu mai vorbim despre situatia in care doresti sa primesti plati in acel cont. In schimb, iti poti deschide o adresa Bitcoin in cateva secunde fara sa platesti absolut nicio taxa.

Bitcoin este relativ anonima

In mare parte (si folosind metode pe care le-am exemplificat AICI), Bitcoin poate fi achizitionata si folosita sub protectia anonimatului. Utilizatorii pot avea chiar adrese multiple care sa nu fie conectate in niciun fel cu identitatea lor reala.

Este complet transparenta

Bitcoin stocheaza detaliile tuturor tranzactiilor din istoria sa intr-un jurnal imens numit Blockchain. Acesta este public si poate fi vizualizat de catre oricine. Blockchain spune intreaga poveste.

Exista masuri ce pot fi luate pentru ca activitatile ce au legatura cu tranzactiile de bitcoin sa fie ascunse in reteaua bitcoin, precum folosirea mai multor adrese si separearea tranzactiilor mari in mai multe tranzactii catre portofele diferite.

Este rapida

Poti trimite bani oriunde in lume, catre orice portofel, in cateva minute.

Nu poate fi returnata

Odata trimisa o plata, aceasta nu poate fi disputata sau returnata decat daca beneficiarul doreste acest lucru.

Acum ca am stabilit ce este bitcoin, iata cateva intrebari frecvente ale utilizatorilor inainte de a cumpara proprii bitcoin:

Pot cumpara mai putin de un bitcoin?

Cumparare BitcoinDa! Bitcoinul se divide in multe zecimale pentru a putea fi folosit cu adevarat ca o metoda de plata.

Astfel poti primi si trimite chiar si 0.0001 bitcoin sau mai putin. Din acest motiv limita de cumparare este setata doar de piata de schimb sau bursa de unde cumperi.

In mare parte, site-urile straine vor avea un minim de 50 de dolari sau echivalentul in euro. Cu alte cuvinte, nu iti face griji.

Poti cumpara bitcoin de cati bani vrei, dar te sfatuim sa te uiti spre toate criptomonedele inainte de a alege in care sa investesti.

Ce este un portofel bitcoin?

Vei avea nevoie de un portofel pentru a pastra bitcoinurile pe care le cumperi. In lumea Bitcoin, aceste portofele actioneaza precum un cont bancar.

In functie de ce nivel de securitate iti doresti, exista un portofel pentru tine. Unele functioneaza ca un portofel real, de unde poti cheltui bani usor si rapid, in timp ce altele pot avea securitate de grad militar.

Principalele tale optiuni cand vine vorba de un portofel sunt: 1. Portofelul software stocat pe computerul tau, 2. portofelul online oferit de un website sau 3. un portofel fizic care iti tine monedele protejate offline sau printr-un portofel cu semnatura multipla (multisig) ce foloseste mai multe chei private pentru a-ti asigura contul.

Orice ai alege te vei confrunta cu avatantaje si dezavantaje. Daca iti stochezi bitcoin local, pe propriul computer, atunci va trebui sa ai grija sa faci backup portofelului tau in cazul in care hard-diskul cedeaza si monedele iti sunt pierdute.

Portofelele online sunt vulnerabile la atacuri informatice, in timp ce portofelele fizice sunt predispuse la pierdere si deteriorare. Citeste ghidul nostru pentru a afla care sunt cele mai bune portofele bitcoin

Cat de privat este BTC?

Exista de multe ori momente cand iti doresti ca activitatea ta online sa fie privata.

Bitcoin este o moneda relativ anonima. Este transparenta, multumita blockchain-ului, ceea ce inseamna ca oricine poate vedea anumite detalii despre o adresa.

Poti observa ce tranzactii au fost facute catre si dinspre acea adresa. Pe de alta parte, spre deosebire de monedele clasice si conturile bancare, nimeni nu stie exact cine detine o anumita adresa de bitcoin.

Este ca si cum ai avea un portofel transparent care nu are un posesor clar definit. Oricine se poate uita in interiorul lui, dar nimeni nu stie al cui este.Bitcoin Anonim

In sistemul bancar conventional este de la sine inteles ca trebuie sa te increzi in alte persoane care sa-ti gestioneze si sa-ti stocheze banii cu buna credinta.

Spre exemplu, trebuie sa te increzi intr-o banca. S-ar putea sa te gasesti in situatia in care trebuie sa te increzi intr-un procesator de plati sau chiar in alti comercianti care folosesc fondurile tale.

Aceste organizatii lucreaza de obicei cu date personale, uneori chiar secrete, pentru a-ti facilita stocarea sau tranzactionarea de bani. Deoarece Bitcoin este cu totul decentralizata, nu e nevoie sa acorzi incredere nimanui atunci cand o folosesti.

Cand faci o tranzactie, aceasta este semnata digital si securizata. O parte a retelei o va verifica, iar apoi tranzactia va fi commpleta. Eventualul comerciant nici nu are nevoie sa stie cine esti pentru a primi o plata.

Totul se desfasoara sub protectia anonimatului si a securitatii.

Cum dovedesti ca ai BTC?

In momentul de fata nu exista niciun sistem de plata electronic in care contul tau sa nu fie detinut de o entitate. Sa luam ca exemplu PayPal, cel mai mare procesator de plati electronice din lume.

Daca intr-o zi, pentru oarecare motiv, compania decide ca ai folosit contul cu rea credinta sau ca in contul tau se petrece o activitate suspecta, PayPal iti poate suspenda contul si toate fondurile pe care le detii fara a te consulta. Este apoi datoria ta sa clarifici orice problema pentru a-ti recupera banii.

Cu Bitcoin, tu detii cheia privata ce corespunde cu cea publica. Nimeni nu o poate lua, nimeni nu o poate folosi in afara de tine. Banii, contul si elementele esentiale ale monedei sunt, la propriu, ale tale.

Cat de rapid este Bitcoin?

Cand faci o tranzactie bancara, interna sau internationala, institutiile financiare trebuie sa isi ia asigurari ca nu vor pierde bani de-alungul acestui proces. Din aceasta cauza, verificarile si transferurile de fonduri pot dura chiar si cateva zile. Tranzactiile Bitcoin dureaza, in medie, cateva minute.

Cine iti administreaza contul de bitcoin?

Iti este cunoscut celebrul caz din Cipru, Martie 2013? Banca Centrala Cipriota isi dorea sa puna in aplicare planul de a folosi orice depozit mai mare de 100,000 de dolari care era neasigurat pentru a se recapitaliza, folosind astfel banii cetatenilor pentru a se scoate din datorii.

Aceasta initiativa a cauzat proteste si retrageri masive de bani din bancile cipriote, iar in acea luna bancomatele din Cipru nu au mai functionat.

Un astfel de lucru nu se poate intampla niciodata cu Bitcoin. Datorita sistemului decentralizat, Bitcoin nu depinde de o autoritate centrala. Tu detii moneda si nimeni nu o poate lua fara acordul tau.

Daca increderea in bancile traditionale si in sistemul bancar actual ti s-a diminuat simtitor, atunci Bitcoin poate fi solutia pentru tine.

Cum se pot returna bitcoinii trimisi?

Odata trimisa o plata, aceasta nu poate fi returnata decat daca beneficiarul doreste acest lucru. Acest aspect rezolva problema fraudelor comise cu ajutorul cardurilor de credit.

Multi oameni fac cumparaturi online pentru ca mai apoi sa sune la compania ce le ofera cardul de credit pentru a anula plata si a intoarce efectiv tranzactia. Comerciantii ies mereu in pierdere dupa astfel de intamplari. Bitcoin rezolva aceasta problema.

Care este riscul detinerii de Bitcoin cand vine vorba despre datele tale personale?

Date personale si bitcoinUn avantaj major pe care Bitcoin il are, comparativ cu alte metode plata, este dat de faptul ca aceasta nu este legata de datele tale personale.

Cardurile de credit nu au fost niciodata concepute pentru a fi folosite online. Majoritatea formularelor iti cer sa introduci o sumedenie de informatii secrete (numele tau, numarul cartii de credit, data de expirare, numarul CSV). Este greu de inchipuit o forma mai putin sigura de a face afaceri online. De aceea numarul de carduri furate anual de la comerciantii online este in continua crestere.

Pe de alta parte, tranzactiile cu bitcoin nu necesita dezvaluirea niciunei informatii private. In locul acestora sunt folosite doua chei: o cheie publica si una privata. Oricine poate vedea cheia publica (care este de fapt adresa ta de bitcoin), in timp ce cheia privata este secreta.

Cand trimiti bitcoin, `semnezi` tranzactia combinand cheia ta publica cu cea privata. Aceasta combinatie creaza un ceritificat ce dovedeste ca tranzactia a inceput de la tine.

Atat timp cat nu faci ceva gresit (cum ar fi sa-ti dezvalui cheia privata in public), tranzactiile tale sunt sigure.

Ce influenteaza pretul bitcoin?

Pretul BitcoinPretul bitcoin nu este fix si chiar poate varia foarte mult de la o ora la alta. Iti recomandam sa folosesti unele precum Bitcoin Wisdom sau Cryptowatch inainte sa cumperi sau sa investesti in BTC.

La fel, pentru a vedea ce alte Altcoin ai putea sa cumperi, o sursa buna de informare statistica este coinmarketcap. Problema cu monedele FIAT clasice este ca guvernele pot printa cati bani doresc si cat de des doresc.

Daca, spre exemplu, nu exista destui LEI in circulatie pentru ca guvernul sa plateasca datoria FMI, atunci Banca Nationala (prin intermediul imprimeriei) poate printa mai multi bani pentru a acoperi datoria. Acest sistem (complex in integritatea lui) in care banii sunt creati din nimic, genereaza inflatie, scazand valoarea monedei, oricare ar fi ea.

Spre exemplu, daca am dubla numarul de LEI din circulatie asta ar insemna ca in buzunarul tau exista acum doi lei in loc de unul. Cineva care vindea o ciocolata cu un leu trebuie acum sa dubleze pretul pentru ca valoarea ciocolatei sa ramana aceeasi. Asa se traduce inflatia, efectul fiind cresterea preturilor pentru bunuri si servicii.

Ca solutie pentru aceasta problema, Bitcoin a fost creata pentru un numar de 21 de milioane de unitati. Aceasta inseamna ca dupa ce se vor crea 21 de milioane de unitati nu se vor mai putea crea altele, deci inflatia nu va fi o problema. De altfel, deflatia – situatia in care preturile pentru bunuri si servicii scad – este mult mai probabila in lumea Bitcoin.

Ce este diferit la Bitcoin fata de monedele uzuale?

Bitcoin poate fi folosita pentru orice cumparaturi electronice. In acest sens nu este diferita de euro, dolar sau yen, monede ce sunt si ele parte a sistemului de comert digital.

Insa cea mai importanta caracteristica a Bitcoin, si totodata diferenta esentiala dintre ea si monedele clasice, este faptul ca aceasta face parte din ceea ce se numeste un sistem decentralizat.

Nu exista o institutie centrala care controleaza moneda (Banca Nationala, Rezerva Federala, Fond Monetar etc.)

Cine a creat Bitcoin?

Un programator pe nume Satoshi Nakamoto a propus bitcoin ca un sistem de plata electronic bazat pe dovezi matematice. Ideea de baza a fost crearea unei monede independenta de orice autoritate centrala, transferabila electronic (aproape instant) cu taxe de tranzactionare foarte mici.